Tohtoročná púť sa bude niesť v duchu blahorečenia Jána Pavla ll..

30.06.2011 Levoča

Levoča 30. júna (TASR) – Tohtoročná tradičná Levočská púť, ktorá sa uskutoční tento víkend 2. a 3. júla, sa bude niesť v duchu blahorečenia Jána Pavla II. a dvoch jubileí biskupa Jána Vojtaššáka. Minulý rok navštívilo toto najstaršie pútnické miesto východného Slovenska približne pol milióna veriacich.
Tohtoročný program sa začne v sobotu o 9. hodine Slávnosťou navštívenia preblahoslavenej Panny Márie. Fatimskú sobotu uvedie Amantius Akimjak. O 10. hodine pokračuje program sv. omšou, ktorú bude celebrovať spišský diecézny biskup J. E. Mons. František Tondra. Otváraciu odpustovú omšu o 17. hodine povedie Mons. František Dlušgoš.
Sobotňajší program bude pokračovať večernou sv. omšou o 18.30 h., ktorú celebruje ordinár ozbrojených síl a zborov SR J. E. Mons. František Rábek. Neskôr nasleduje sv. liturgia východného obradu. O 21.30 h. je naplánovaný koncert Via Mariana od dua autorov Čekovský – Fabian. Hodinu pred polnocou bude program pokračovať Spomienkou na blahoslaveného Jána Pavla II. v Levoči. Po nej nasleduje polnočná sv. omša za účasti mladých s eucharistickou poklonou a procesiou, ktorú celebruje Dušan Kubica a kazateľom bude Jaroslav Majda.
V noci zo soboty na nedeľu o 1.30 h. bude modlitba sv. ruženca, po nej o 2.30 h. sv. omša, ktorú povedie Ondrej Želonka. O 4. hodine nad ránom sa uskutoční pobožnosť Krížovej cesty s Petrom Dobrovičom, po nej sv. omša a neskôr sv. liturgia východného obradu. O 8.30 h. celebruje sv. omšu opäť spišský diecézny biskup. Program vyvrcholí o 10. hodine Slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorú celebruje košický arcibiskup a metropolita J. E. Mons. Bernard Bober.
Korene mariánskeho kultu siahajú až do 13. storočia. Z tých čias pochádzajú prvé zmienky o tomto pútnickom mieste a zhromažďovaní mariánskych ctiteľov. Roku 1247 bola postavená prvá kaplnka na Olivetskej hore. Najpravdepodobnejšie bola postavená ako prejav vďaky Božej Matke za záchranu mnohých životov pred vpádom Tatárov, ktorí pustošili naše územie a konkrétne i Levoču. Najviac účastníkov zaznamenala Mariánska púť v roku 1995, keď za prítomnosti svätého otca Jána Pavla II. prišlo na Mariánsku horu viac ako 650.000 veriacich.
 

Vyberte región